Musaca greceasca




Aceasta reteta traditionala greceasca a fost initial postata de Tonia Buxton (gasiti varianta in limba engleza aici ) si a fost preparata de catre Cristina.

INGREDIENTE:
500 g vinete, curatate de coaja si feliate pe lung in felii destul de groase
2 cartofi mari, curatati de coaja si feliati pe lung
100 ml ulei de masline/ floarea soarelui
500 g dovlecei, curatati de coaja si feliati pe lung in felii destul de groase
2 cepe mari, taiate marunt
450 gr carne tocata (reteta originala preciza sa se foloseasca miel, eu am folosit carne de porc)
400 gr de rosii din conserva, tocate
1 lingurita de scortisoara (foarte important, scortisoara este cea care da un gust deosebit de fin mancarurilor cu carne)
1 lingura de patrunjel tocat marunt
sare, piper
 
Pentru sosul alb:
600 ml lapte
50 gr unt
4 linguri de faina
2 oua
60 gr branza rasa (a se folosi o branza cu o consistenta mai dura- haloumi, kefalotiri, cheddar…eu am folosit telemea)
1 priza de scortisoara macinata

PREPARARE:
1. Se feliaza vinetele pe lung in felii destul de groase, se sareaza si se lasa la zvantat pe un servet de bucatarie sau un prosop de hartie pentru 1-2 ore (in acest fel eliminam excesul de apa din vinete). Tamponati din cand in cand vinetele cu o carpa curata sau un prosop de hartie.
 
2. Se prajesc feliile de cartofi in ulei de masline pana cand devin aurii, apoi se scurg de ulei. La fel se procedeaza cu dovleceii si cu vinetele.

3. Incalziti uleiul intr-o tigaie la foc mediu si gatiti ceapa pana cand se inmoaie si incepe sa-si schimbe culoarea. Adaugati carnea tocata, amestecati bine ca sa nu se formeze cocoloase si prajiti amestecul pana cand isi schimba culoarea. 

4. Adaugati rosiile, scortisoara si patrunjelul, asezonati cu sare si piper. Lasati sa fiarba la foc mic pana cand amestecul are o consistenta groasa si lichidul in exces s-a evaporat.

5. Acum sa preparam sosul alb: incalziti 3 sferturi din lapte intr-un vas mic. Adaugati si untul.

6. Intr-un bol, amestecati restul de lapte cu faina, apoi adaugati ouale pe rand, batandu-le cu telul sau cu o furculita. Adaugati branza rasa si scortisoara.

7. Incorporati treptat o mica parte din laptele fierbinte in amestecul de ou, apoi adaugati incet amestecul inapoi in vasul cu lapte, amestecand continuu. Puneti vasul inapoi pe foc mic si amestecati continuu pana cand textura devine ca o crema groasa.

8. Incalziti cuptorul la 160C.

9. Asamblati straturile de musaca: aranjati un strat de cartofi pe fundul vasului pe care il veti da la cuptor, apoi jumatate din cantitatea de vinete si jumatate din cantitatea de dovlecei. Adaugati toata carnea, apoi mai adaugati un strat de vinete si unul de dovlecei. La final, adaugati sosul alb si coaceti la cuptor pentru 1-1½ ore, pana cand stratul superior este rumen.









Comentarii

Postări populare