Rösti- reteta de post
Aceasta este o reteta traditionala elvetiana si era consumata de obicei la micul dejun. Reteta originala continea doar cartofi, dar puteti adauga oricare ingrediente va plac, de la bacon, ceapa, cascaval, ierburi aromatice, si chiar mere! in acest fel puteti transforma Rösti intr-un desert delicios.
INGREDIENTE(pentru o tigaie de teflon cu diametrul de 20 de cm- eu am folosit o tigaie mai mare, asa ca a iesit mai subtire):
- 3 cartofi mari
- 2 linguri untura/margarina/unt
- 2 linguri de ulei(masline sau floarea soarelui)
- sare, piper si condimente dupa gust
1.Fierbeti cartofii in coaja la foc mediu, pana cand intra furculita in ei(aprox. 30 de minute, in functie de intensitatea focului si marimea cartofilor). Scurgeti cartofii de apa si lasati-i sa se raceasca. Curatati cartofii de coaja si puneti-i in frigider pentru cel putin o ora. Dati cartofii reci pe razatoarea cu gauri mari.
2. Incalziti untura si uleiul intr-o tigaie pana se topeste untura. Adaugati amestecul de untura si ulei peste cartofii rasi, pe care ii condimentati cum doriti.
3. Puneti cartofii in tigaie si nivelati-i usor usor cu o spatula de lemn sau metal. Gatiti cam 20 de minute sau pana cand marginile "placintei" sunt aurii. Din cand in cand scuturati tigaia ca Rösti sa nu se prinda.
4. Acoperiti tigaia cu o farfurie mare, rasturnati Rösti pe farfurie apoi puneti Rösti inapoi in tigaie, cu partea nefacuta in jos. Mai lasati pe foc aprox 20 de minute/pana cand cartofii sunt facuti.
5. Transferati pe un fund de lemn, taiati in sferturi, mai adaugati sare daca este cazul si serviti.
6. Se serveste fierbinte, simplu sau ca garnitura.Deasupra puteti adauga smantana, cascaval ras, iaurt etc.
Pofta buna!
------------------------------------------------------------------------------------------
INGREDIENTS (for a 20 cm non-stick pan):
INGREDIENTS (for a 20 cm non-stick pan):
2 tablespoons lard or butter
2 tablespoons oil (olive or sunflower)
salt, pepper and spices to taste
PREPARATION:
1. Boil the potatoes over medium heat until you can stick a fork in them, but they're still firm. Drain the potatoes and let them cool. Peel the potatoes and put them in the fridge for at least one hour(it's important to refrigerate them for a while, they'll taste better). Grate the chilled potatoes.
2. Heat the lard/butter and oil in a pan until melted. Season the grated potatoes to taste and add the grease in the mixture. Stir until the potatoes absorb the oil.
3. Place the potatoes in a pan and press them lightly with a wooden or metal spatula. Cook for 20 minutes or until the edges of the "pie" are golden brown. Shake the pan occasionally to avoid the potatoes sticking to the bottom of the pan.
4. Cover the pan with a large plate and flip the rosti over so it cooks on both sides. Fry for 20 minutes or so, until the potatoes are cooked and golden brown.
5. Take the rosti out of the pan, cut into quarters, add more salt if necessary and serve.
6. Serve hot, plain or as a side dish. You can add sour cream, cheese, yogurt etc.on top of it.
Enjoy!
A fost excelent! rapid de preparat si simplu, merge asociat cu o gramada de alte ingrediente...si cum ziceai tu, e bun si la pachet. Sunt foarte curioasa cum e varianta de desert cu mere...trebuie incercat!
RăspundețiȘtergereRecomandat pentru serile din anotimpul rece.